صعود به کوه صفه در اصفهان

این پست مربوط به آذر ماه ۱۳۹۱ از آرشیو وبلاگ کومالیا می باشد

بعد از کافه کوه آبان ماه  قرار شد با مهدی و مشتاق سفری یک روزه به اصفهان جهت دیدار بستگان داشته باشیم 

اما انگار هر جایی میرسیم، کوههایش ما رابیشتر  وسوسه می کند در نتیجه با همنورد خوبم آقای کامران اقدامیان که  از دوران نوجوانی با هم همنورد بودیم و اینک ایشان چند سالی است که ساکن اصفهان هستند، تماس گرفته و قرار گذاشتیم که  صعودی به کوه صفه داشته باشیم.

نمایی از کوه صفه

طبق قرار صبح روز شنبه ۲۷ آبان به سمت کوه صفه حرکت کردیم ابتدا از فضای سبز کوه صفه که پارک کوهستانی زیبایی است، گذشتیم. 


پارک کوهستانی صفه

چندین مسیر برای قله بود به پیشنهاد کامران از مسیر آبشار رفتیم و کوه را دور زدیم تا از ارتفاعات و مناظر دیدنی این کوه نهایت استفاده را ببریم 


همراه مهدی و کامران

هر کوهی زیبایی و جذابیت های خاص خود را دارد. کوه صفه هم واقعا جالب و دیدنی بود.

در  نزدیکیهای قله به جایی رسیدیم که کامران می گفت اینجا خانه دوم من است و اکثر شبها اینجا می خوابم


 خانه دوم کامران
 

در هوایی بسیار مطبوع پاییزی به قله رسیدیم و آنجا چایی درست کرده و بعد از خوردن مقداری تنقلات به سمت پایین حر کت کردیم

قله صفه همراه مهدی و مشتاق

صرف صبحانه در قله 

مسیر برگشت

در مسیر بازگشت سری هم به باغ وحش صفه که در دامنه آن می باشد، زدیم


باغ وحش صفه

خوشحالم که سفر یک روزه ما بیهوده نگذشت و در کنار همنورد قدیمی خود و اعضای خانواده ام نیم روز بسیار مفرح و شادی را داشتم.

چند  تصویر از گذر عمر همراه کامران همنورد خوبم ……

  همراه کامران آبان ۱۳۹۱


همراه کامران در پناهگاه میشان الوند(همدان)۱۳۶۲


 
پارک کوهستانی صفه آبان ۱۳۹۱



کیفیت عکس خوب نیست مسیر کوه بدر (قروه) ۱۳۶۳  



مسیر قله قاش مستان (دنا) تیرماه ۱۳۹۱


همراه کامران و مشتاق در کوه پریشان(قروه) بهمن ماه ۱۳۹۰ 

معرفی کوه صفه در اصفهان
مجموعه ارتفاعات کوه صفه با بلندترین نقطه ارتفاع ۲۲۵۷ متر در جنوب غربی اصفهان واقع است . این کوه از شمال به جاده کمربندی از غرب به کوههای تخت رستم و دره خان از شرق به شهرک ها و مجتمع های مسکونی و از جنوب به اراضی باز و خط آهن منتهی می شود.

در دامنه کوه صفه، چشمه‌ای به نام «چشمه درویش» و دویست متر بالاتر از آن «چشمه گل زرد» قرار دارد. چشمه دوم در نقطه‌ای صعب‌العبور قرار گرفته و رسیدن به آن دشوار است.

کوه صفه از محل چشمه درویش که سنگ کوه از خاک جدا گشته و دامنه کوه محسوب می‌شود در سمت غرب، به فضای سنگی مسطحی (صفه) منتهی می‌گردد که کوه به همین جهت «صفه» نامیده شده است. قبلاً در این محل چهار طاقیهایی ساخته بودند که چشمه‌های آب و درختهای چنار چشم‌انداز مصفایی به آن می‌داده است. در آن حوالی سنگاب بزرگی نیز بود که آب سرد آن از برفابهای قله تأمین می‌شد.

بالاتر از این محل، با عبور از چند پیچ و خم، قله کوه نمودار می‌شود. در سمت چپ کوه یک سلسله تپه‌های کوچک و بزرگ به نام هزار دره قرار گرفته که جاده شیراز از وسط آن می‌گذرد. این تپه‌ها دارای خاک سرخ است که جهت زینت و رنگ‌آمیزی عمارات به کار می‌رود. بعد از این تپه‌ها به طرف شرق، کوههای کلاه قاضی قرار دارد. در سمت غرب کوه صفه نیز شاه کوه قرار گرفته و پس از آن بلوک لنجان آغاز می‌گردد. 
در دامنه‌های مرتفع کوه صفه، قلعه‌هایی وجود داشته که دیواره آنها عموماً‌ از سنگ و بسیار مستحکم بوده، و از آنها برای دفاع استفاده می‌شده است.مهمترین آنها به نام قلعه دیو معروف بوده که ویرانه‌های آن هنوز باقی است. در مغرب دامنه کوه صفه، عمارت قلعه مانند دیگری وجود داشته که با خشتهای بزرگ به اضلاع نیم متر ساخته شده و به نام تخت رستم معروف بوده است. زیرا بنابر باورهای مردم، جنگ اسکندر و دارا در آنجا اتفاق افتاده است. اما برخی صاحب‌نظران آن را آتشگاه می‌دانند. عده‌ای هم می‌گویند محله گبرها از دوران بسیار قدیم در آن حوالی قرار داشته و تا زمان صفویه نیز فعال بوده ولی به وسیله آخوند ملامحمد باقر مجلسی رونق خود را از دست داده است. قله کوه صفه از سطح زمین ۵۹۰ متر ارتفاع دارد.
کوه صفه
کوهستان صفه که تا چند دهه پیش به صورت عنصری مجزا و با فاصله از شهر قرار داشت اینک با توسعه شهر به طرف جنوب کاملا به شهر متصل شده و بخشی از آن به عنوان پارک کوهستانی کارکرد شهری یافته است. کوه صفه به عنوان یکی از عناصر نشانه ای بارز در شهر اصفهان همراه سایر عناصر عمده نظیر جاده کمربندی ، بزرگراهها و خیابان های اصلی ، رودخانه زاینده رود ، باغهای ناژوان و میدان نقش جهان ساختار اصلی شهر را تشکیل می دهد .

فضای سبز کوه صفه که در حال حاضر عرصه ای به مساحت ۱۰۰ هکتار را تبدیل به منظره ای سبز کرده است در قسمتهای دامنه کوه قرار دارد و به عنوان پارک کوهستانی و بخشهایی از آن شکل پارک جنگلی دارد روزانه پذیرای جمع کثیری از طبیعت دوستان و گردشگران است .

پارک کوهستانی صفه که مطابق طرح راهبردی توسط مهندسین مشاور بافت شهر در سال ۱۳۸۰ ارائه شده است نتیجه مطالعات و راهبردها به عنوان هدف کلان مطابق شرح خدمات مورد قرارداد در محدوده تقریبی ۱۲۰۰ هکتار تهیه و ارائه گردیده است جمعا حدود ۷۲ طرح در طرح راهبردی پیشنهاد گردیده است و از بین طرح های مذکور ۱۲ پروژه دارای اولویت اجرایی و برنامه امسال مدیریت طرح ساماندهی ناژوان و صفه می باشد.

از جمله نقاط مشهور در کوه صفه قلعه شاهدژ یا شاه دز می باشد که به قلعه دیو نیز معروف است و به عنوان هسته مرکزی پارک کوهستانی صفه است و چشمه های موجود از جمله چشمه پاچنار و خاجیک به عنوان قلب تپنده این مجموعه اند که با وجود درختان کهنسال همچون نگینی زیبا می درخشد ورودی اصلی صفه در ابتدای خیابان حکیم نظامی تا چشمه پاچنار بصورت محور اصلی و به مثابه ستون فقرات است و همه دست به دست هم داده اند تا محیطی امن و چشم اندازی زیبا و دلپذیر را فراهم آورند تا با کمترین زمان از زندگی شهری جدا شده و به محیطی آرام و دلپذیر و به دور از آلودگی شهری دست یافت. 

 منبع: تبیان اصفهان